Iskolánk története


AŇ£i dori sńÉ citiŇ£i acest articol √ģn Rom√ĘnńÉ?¬†

Iskol√°nk > M√ļltja

A gyergy√≥i szakoktat√°s l√©trej√∂tte a fafeldolgoz√°ssal √°ll √∂sszef√ľgg√©sben. Orb√°n Bal√°zs a szakiskola megalakul√°s√°t 1783-ra tette √©s az √≠rta:¬†


‚ÄěAlig van Sz√©kelyf√∂ldnek szebb h√≠vat√°s√ļ √©s √ľdv√∂sebb ir√°ny√ļ int√©zete, mint ezen legelsŇĎ, s f√°jdalom, m√©g mindig csak egyed√ľli ipartanod√°ja.‚Äú¬†¬†

Iskolabemutató film 2021

Az iskola elsŇĎ hivatalos eml√≠t√©se viszont 1874-bŇĎl sz√°rmazik, a telep√ľl√©s el√∂lj√°r√≥s√°g√°nak az Ipartest√ľlethez √≠rt level√©bŇĎl.

Az iskol√°nk √©p√ľlete 1876-ban √©p√ľlt Fogarasy Mih√°ly gyergy√≥szentmikl√≥si sz√ľlet√©sŇĪ erd√©lyi p√ľsp√∂k adom√°ny√°b√≥l. Ekkor katolikus l√°nynevelŇĎ int√©zet volt, ahol m√°r megfelelŇĎ szakm√°kat is tan√≠tottak a l√°nyoknak. K√∂zben a szakoktat√°s is fejlŇĎd√∂tt: 1874 √©s 1944 k√∂z√∂tt 4701-en v√©geztek asztalos, cip√©sz, villanyszerelŇĎ, f√©nyk√©p√©sz, √≥r√°s, m√©sz√°ros, √°cs √©s m√°s szakokon.

A II. vil√°gh√°bor√ļ ut√°n, a kommunista rendszer √°llamos√≠totta a katolikus iskol√°t, 1950-ben k√∂lt√∂z√∂tt a szakiskola a Fogarasy p√ľsp√∂k √°ltal √©p√≠ttetett iskol√°ba. A neh√©zs√©gek ellen√©re a fejleszt√©s, √©p√≠tkez√©s folytat√≥dott: tornaterem, bentlak√°s, mŇĪhelyek k√©sz√ľltek. 1874 √©s 1974 k√∂z√∂tt t√∂bb, mint 10.000-en v√©geztek a szakiskol√°ban. 2003-ban a katolikus egyh√°z visszakapta az √©p√ľletet. 2006-t√≥l harm√≥ni√°ban mŇĪk√∂dik egy√ľtt a szakoktat√°s √©s a teol√≥giai oktat√°s (az egyetlen ilyen p√°ros√≠t√°s Erd√©lyben).

Jelenleg a v√°rosi √©s megyei √∂nkorm√°nyzattal, a helyi v√°llalkoz√°sokkal egy√ľttmŇĪk√∂dve a kor elv√°r√°sainak megfelelŇĎen fejlesztj√ľk az iskol√°t, √≠gy lett lehetŇĎs√©g r√°, hogy elinduljon a mechatronika szak.