Iskol├ínk t├Ârt├ęnete


Aţi dori să citiţi acest articol în Română? 

Iskolánk > Múltja

A gyergy├│i szakoktat├ís l├ętrej├Âtte a fafeldolgoz├íssal ├íll ├Âsszef├╝gg├ęsben. Orb├ín Bal├ízs a szakiskola megalakul├ís├ít 1783-ra tette ├ęs az ├şrta:┬á


ÔÇ×Alig van Sz├ękelyf├Âldnek szebb h├şvat├ís├║ ├ęs ├╝dv├Âsebb ir├íny├║ int├ęzete, mint ezen legels┼Ĺ, s f├íjdalom, m├ęg mindig csak egyed├╝li ipartanod├íja.ÔÇť┬á┬á

Iskolabemutat├│ film 2021

Az iskola els┼Ĺ hivatalos eml├şt├ęse viszont 1874-b┼Ĺl sz├írmazik, a telep├╝l├ęs el├Âlj├ír├│s├íg├ínak az Ipartest├╝lethez ├şrt level├ęb┼Ĺl.

Az iskol├ínk ├ęp├╝lete 1876-ban ├ęp├╝lt Fogarasy Mih├íly gyergy├│szentmikl├│si sz├╝let├ęs┼▒ erd├ęlyi p├╝sp├Âk adom├íny├íb├│l. Ekkor katolikus l├ínynevel┼Ĺ int├ęzet volt, ahol m├ír megfelel┼Ĺ szakm├íkat is tan├ştottak a l├ínyoknak. K├Âzben a szakoktat├ís is fejl┼Ĺd├Âtt: 1874 ├ęs 1944 k├Âz├Âtt 4701-en v├ęgeztek asztalos, cip├ęsz, villanyszerel┼Ĺ, f├ęnyk├ęp├ęsz, ├│r├ís, m├ęsz├íros, ├ícs ├ęs m├ís szakokon.

A II. vil├ígh├íbor├║ ut├ín, a kommunista rendszer ├íllamos├ştotta a katolikus iskol├ít, 1950-ben k├Âlt├Âz├Âtt a szakiskola a Fogarasy p├╝sp├Âk ├íltal ├ęp├şttetett iskol├íba. A neh├ęzs├ęgek ellen├ęre a fejleszt├ęs, ├ęp├ştkez├ęs folytat├│dott: tornaterem, bentlak├ís, m┼▒helyek k├ęsz├╝ltek. 1874 ├ęs 1974 k├Âz├Âtt t├Âbb, mint 10.000-en v├ęgeztek a szakiskol├íban. 2003-ban a katolikus egyh├íz visszakapta az ├ęp├╝letet. 2006-t├│l harm├│ni├íban m┼▒k├Âdik egy├╝tt a szakoktat├ís ├ęs a teol├│giai oktat├ís (az egyetlen ilyen p├íros├şt├ís Erd├ęlyben).

Jelenleg a v├írosi ├ęs megyei ├Ânkorm├ínyzattal, a helyi v├íllalkoz├ísokkal egy├╝ttm┼▒k├Âdve a kor elv├ír├ísainak megfelel┼Ĺen fejlesztj├╝k az iskol├ít, ├şgy lett lehet┼Ĺs├ęg r├í, hogy elinduljon a mechatronika szak.